Składniki na 4 pomidory4 średnie pomidory10dkg brokułów z pary2 jajka na twardo1 szalotka10 szprotek wędzonych1 łyżka majonezu2 łyżeczki koperku świeżego (opcjonalnie)1 łyżeczka oliwy z oliweksól, pieprzPrzygotowaniePomidorki ścinamy i wydrążamy delikatnie środek z pesteczkami i ciut miąższu. Ugotowane brokuły miażdżymy widelcem z koperkiem i łyżeczką oliwy. W oddzielnej misce rozgniatamy widelcem jajka, dorzucamy poszatkowaną szalotkę i pokrojone szprotki. Ja jadam szprotki wędzone w całości - odcinam łebki i ogonki. Mieszamy nadal ugniatając widelcem - wyjmujemy co większe ości. Dokładamy majonez, sól i pieprz według uznania.Pomidorki wypełniamy w połowie brokułami a drugą połowę pastą. Posypujemy koperkiem. Brokuły utworzą zielony spód co widać po rozcięciu pomidora. Pomidory dały radę ponad 24 godziny w lodówce ;)To świetna przekąska i...obiad. Może Was to zdziwi ale wczoraj na obiad zjadłam 2 takie pomidory, zagryzłam jeszcze do tego kawałek zielonej papryki i starczyło - pysznie, zdrowo i lekko!SMACZNEGO SIOSTRY!