Wykonanie
Kochani!Dziś w ramach akcji firmy Melvit chciałabym Wam zaproponować owsiankę, przygotowaną bez
mleka.Dołączam tym samym do bloggerów, którzy walczą o uczestnictwo w warsztatach kulinarnych z Grzegorzem Łapanowskim. Miałam już okazję gotować z tym kucharzem, ale każda okazja do spotkania go, jest warta wykorzystania! Dlatego biorę udział w akcji firmy Melvit, której
płatki owsiane użyłam do przepisu.
Zaś sama owsianka powstała ponieważ mój mały synek nie toleruje krowiego
nabiału, a to pchnęło mnie, do przygotowania tego śniadanka. Usłyszałam kiedyś wypowiedź Pauliny Przybysz, o tym, że przecież owsiankę można przygotować na kompocie i wcale nie musi to być
mleko.Ja poszłam ciut dalej - zobaczcie sami :)
OWSIANKA BEZ
MLEKASkładniki na jedną porcję
GruszkaĆwierć
bananaDwie garstki
płatków owsianych pełnoziarnistych MelvitGarstka
płatków kukurydzianychOpcjonalnie można dodać
bakalie -
jagody goi,
żurawinę,
orzechyPrzygotowanie
Gruszkę obieramy i ucieramy do garnuszka przez tarkę z małymi oczkami.
Owoc całkowicie się rozpada na miąższ. Dodajemy
płatki i wstawiamy na mały ogień. Mieszamy do zagotowania i od razu wyłączmy gdy się zagotuje. Dodajemy pokrojonego
banana i inne dodatki oraz czekamy na przestygnięcie. W tym czasie
płatki miękną a owsianka jest gotowa do zjedzenia.
Moje dzieci bardzo lubią takie śniadanie, myślę, że przypadnie do gustu niejednej osobie :)Jeśli podoba Ci się mój przepis daj mi znać - zostaw komentarz lub lajka - może to pomoże mi wziąć udział w warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim :)))
Pozdrawiam!Ania