Wykonanie
Kiedy jesteśmy dziećmi nie dostrzegamy tego, że może nam kogoś zabraknąć, jednak dziś sięgam pamięcią do czasów tych najbardziej beztroskich kiedy miało się pewne dwa miesiące wakacji, wyjazd z babcią nad morze i pełen luksus bo z babcią jak go nie
mieć! Moja babcia od wielu lat nie żyje, brakuje mi tych rozmów z nią, tej mimiki twarzy kiedy malowała usta pomadką i ciągłego naganiania mnie bym opiłowała jej paznokcie. Każdego ranka siedziałyśmy po drugiej stronie siebie, babcia przygotowywała mi na sniadanie
pitny budyń bo byłam niejadkiem, opowiadałam jej o szkole a Ona wciąż powtarzała "Gosiu jedz" i tak w kółko. Kiedy jechałysmy na jakies wczasy babcia musiała załatwiać posiłki na drugiej zmianie bo mieliłam i pomielić nie mogłam słysząc słynne "jedz" i "jedz" to były czasy...wakacje w Międzyzdrojach każdego roku, plaża, zabawa w kelnerkę i gotowanie z piasku. Babcia nigdy mi nie odmówiła dania, które jej przygotowałam i choć zwykle rózniło się tylko inną foremką udawała by sprawić mi przyjemność, że takie dobreeeNie byłam wymagająca wnuczką jak i teraz chyba nie jestem wymagajacą kobietą. Byłam zawsze oszczędna i za to babcia mnie zawsze chwaliła. Dziś mam urodziny, zapewne usiadłybyśmy przy serniku jak to zwykle bywało, rozmawiałybyśmy o życiu, o wszystkim bo z babcią tajemnic nie było, poszłybyśmy na rynek w poszukiwaniu najtańszego straganu z
truskawkami...choć juz jej nie ma i nie mam z kim pójśc ale pamiętam o niej, o mojej babci a dzisiejszy sernik z
truskawkami dedykuje jej...mojej babci.Zapraszam!
zainspirowane z bloga http://mojewypieki.blox.pl/2009/07/Sernik-truskawkowy.htmlSkładniki na masę
serową:500 g
twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie2
jajka3 łyżki
soku z cytryny2/3 szklanki
cukru (można dać mniej)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii300 g
truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)Wszystkie składniki na masę oprócz
truskawek zmiksować na gładko (
jajka dodajemy w całości, nie ubijamy
białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód.
Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
Składniki na spód:170 g
ciastek digestive70 g roztopionego
masłaCiastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy
ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym
masłem, by powstał mokry piasek.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę
ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.