Wykonanie
W ramach kolejnej akcji Ezoterycznych Spotkań Przy Piekarniku wraz z Anią, Moniką,
Matką, Patrycją zrobiłyśmy sobie na osłodzenie Świąt pyszne
trufle z
białą czekoladą i
pomarańczą, która według mnie super się komponuje z
białą czekoladą... a zawsze się mawiało, że
pomarańcza pasuje do
czekolady deserowej :-) Fakt jest taki, że
biała czekolada jest bardzo jak dla mnie oczywiście kapryśna! formowanie białych kulek jest trudne, ponieważ bardzo szybko się topią... nie wspomnę już o samym maczaniu końcowym :) ale nie jest źle...w każdym razie gdy skusicie się na skorzystanie z tego przepisu to wykonajcie masę, zmroźcie ją w zamrażalniku, zróbcie kuleczki i na całą noc włóżcie je do zamrażalki by były mocno twarde a następnie maczajcie w stopionej
czekoladzie już jako dekoracja :) ...Dziewczynki, było bardzo sympatycznie spotkać się z
Wami przed Świętami :))

według Erica LanlardaSkładniki:75ml
śmietanki tortowej500g
białej czekolady25g
masła4 łyżeczki
likieru pomarańczowego50g
skórki pomarańczowej drobno posiekanej ( użyłam kandyzowanej )30g
gorzkiej czekolady grubo posiekanejPrzygotowanie:
Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać ale nie gotować. Dodać połowę
białej czekolady oraz
masło i wymieszać na gładką masę, dodać
likier oraz skórkę i przełożyć do miski. Wstawić miskę do lodówki by masa stężała. Blachę wyłożyć papierem do wypieków, nabierać niewielkie ilości masy łyżeczką i układać na blasze. Resztę
białej czekolady stopić w żaroodpornym naczyniu nad garnkiem, ostudzić ...kremowe kuleczki nadziewać na widelec i zanurzać w białej
czekoladzie a następnie układać na blasze, odstawić do stężenia.
Gorzką czekoladę stopić tak jak białą przelać do rękawa dekoracyjnego i bardzo cienką końcówką rysować linie na każdym trufelku.Smacznego :)