ßßß Cookit - przepis na Torcik brownie z mascarpone i masłem orzechowym

Torcik brownie z mascarpone i masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Przepis na torcik, a raczej ciasto brownie, bo u mnie torcika to raczej nie przypominało, znalazłam na blogu Doroty z Moje wypieki.
U mnie torcik nie wyszedł, bo spód wydał mi się za cienki i nie zdecydowałam się go przeciąć na tortowe krążki, które miały być przełożone masą, bo miałam duże obawy, że zamiast 2 części będę miała dużo różnego kalibru kawałków.
Ciasto pozostawiłam więc w całości, a masę położyłam po prostu na wierzchu. Urody torcikowej co prawda nie ma, ale smaku mu to nie odebrało:)
Zamieniłam zwykłą mąkę na mielone migdały, cukier na ksylitol i zamiast masy kajmakowej dałam polewę z czekolady. Odrobinę też zmieniłam ilości składników.
Składniki na tortownicę o śr. 21 cm:
Ciasto:
* 200 g gorzkiej czekolady
* 110 g masła
* 3 jajka
* 1/2 szklanki ksylitolu
* 80 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
Krem:
* 250 g serka mascarpone
* 200 g masła orzechowego
Wierzch:
* 1/2 gorzkiej czekolady
* mleko
* ok. 130 g uprażonych z solą orzeszków ziemnych
Czekoladę stopiłam z masłem na parze, zostawiłam do przestudzenia.
W misce lekko ubiłam jajka z ksylitolem. Dodałam mąkę i czekoladę i wymieszałam.
Wlałam do tortownicy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia i wsadziłam do nagrzanego do 170* C piekarnika. Piekłam ok. 25 min., tak jak było przykazane.
Ciasto zostawiłam do wystudzenia, a potem wyjęłam ostrożnie z tortownicy. Tak jak wcześniej wspomniałam nie zdecydowałam się na jego przekrojenie i krem przygotowany z serka połączonego z masłem orzechowym rozsmarowałam po wierzchu. Uprażone orzeszki rozłożyłam po całej powierzchni ciasta i polałam czekoladą rozpuszczoną na parze z mlekiem.
Dorota pisze, że nie ma konieczności przechowywania ciasta w lodówce, ale ja bym jednak zalecała - ma o wiele lepszy, zwarty smak niż gdy jest w temperaturze pokojowej. Moje trzymałam w lodówce cały czas.
Ciasto wyszło pyszne, do podjadania po małym kawałku. Z małą uwagą: gdybym robiła go drugi raz dałabym mniej serka, żeby mocniej był zaakcentowany słonawy smak masła.
"Każdy potrafi współczuć cierpieniom przyjaciela, ale cieszenie się jego sukcesem wymaga charakteru wysokiej klasy"
Oscar Wilde
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/01/torcik-brownie-z-mascarpone-i-masem.html