ßßß Cookit - przepis na Boczniaki w cieście naleśnikowym

Boczniaki w cieście naleśnikowym

nazwa

Wykonanie

Boczniaki to dla mnie kulinarna nowość.
Chyba nie jadłam, albo nie pamiętam. Zresztą nie przepadam za grzybami, zupę grzybową jem raz w roku i trochę częściej pieczarki, choć pieczarki robię regularnie, bo córka jest ich wielbicielką.
Początkowo miałam je zrobić w panierce, czyli użyć najpierw mąki, potem jajka, ale skończyło się na cieście naleśnikowym.
Składniki na 2 porcje:
* 500 g boczniaków
* 2 jajka
* ok. 4-5 łyżek mąki gryczanej
* ok. 80-100 ml wody (lub mleka)
* sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
* masło klarowane
Jajka lekko roztrzepałam, dodałam mąkę, przyprawy i wodę, wymieszałam i odstawiłam na chwilę.
Boczniaki (duże podzieliłam na pół) zanurzałam w cieście (przy wewnętrznej stronie pomagałam sobie pędzlem) i układałam na rozgrzanym maśle.
Dopiero po zrobieniu doczytałam, że raczej je się same kapelusze, ja zostawiłam ogonki i były też smaczne.
Zmniejszyłam ogień i smażyłam z obydwu stron do lekkiego zrumienienia się ciasta.
Zjedliśmy na kolację z brukselką na parze polaną maślano-czosnkowym sosem.
Pycha! Na pewno boczniaki będą częstym gościem w mojej kuchni, nie tylko w takim wydaniu.
Boczniaki można hodować z powodzeniem w domu, może i tym się zainteresuję, kto wie.
"Egoista to ten, który więcej dba o siebie niż o mnie"
Julian Tuwim
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/01/boczniaki-w-ciescie-nalesnikowym.html