ßßß Cookit - przepis na Surówka z topinamburem

Surówka z topinamburem

nazwa

Wykonanie

Topinambur kojarzył mi się do tej pory z warzywem podobnym w zastosowaniu do ziemniaka, czyli - aby był jadalny - należy go ugotować lub upiec. Jakoś też niespecjalnie mnie do niego ciągnęło. Nie wydawał mi się szczególnie atrakcyjny, a w dodatku drogi.
Jakiś czas temu, stojąc na targu w kolejce po brukselkę, zagadnęłam pana przede mną kupującego topinambur co z tym warzywem on mianowicie robi. I pan podzielił się ze mną informacją, że jada na surowo.
Jako, że oferowany był w atrakcyjnej cenie zakupiłam degustacyjną ilość i tak oto stał się topinambur moim kulinarnym kolejnym odkryciem!
Na surowo! Koniecznie spróbujcie, w ogóle żadnego ziemniaka nie przypomina, nawet w konsystencji.
Najpierw go obrałam, odcięłam kawałek i poddałam degustacji. Jak się przekonałam, że smakuje (jest delikatnie słodkawy), to połączyłam właśnie z rzepą i dorzuciłam żurawinę. Wyszła pyszna, słodko-ostra surówka.
Kilka pozostałych kawałków wrzuciłam do gotującej się na parze brukselki i tak ugotowany, bez żadnych dodatków, pochłonęłam. Uparowany jest jeszcze słodszy, przy czym należy go gotować/parować krótko, bo szybko staje się miękki i papkowaty.
Tutaj jego historia i lista zalet.
Składniki na surówkę:
* topinambur
* rzepa lub rzodkiew
* żurawina
* ew. sok z pomarańczy/cytryny
"Jedyna możliwość żonatego mężczyzny, by w domu mieć ostatnie słowo, to przyznać rację żonie"
Autor (?)
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/03/surowka-z-topinamburem.html