Wykonanie
Chodzi o to, ze jest z roznych rodzajow
maki. Jest to jeden z "szybszych" chlebow, ale wcale nie gorzej smakuje od tych dluzej wyrastajacych ;) Polecam!

Na 1 bochenek ok. 750 g:250 g
maki pszennej pelnoziarnistej400 g
maki pszennej typu 450100 g
maki zytniej (przepis nie precyzuje jakiego typu- wzielam jasna typu 720)1 lyzka
soli1 lyzeczka mielonego
kminku63 g swiezych
drozdzy1 lyzeczka
miodu (w wersji dla alergikow np.
syrop klonowy lub melasa)Wymieszac wszystkie rodzaje
maki,
kminek i sol.
Drozdze rozkruszyc i wymieszac z
miodem w 250 ml letniej
wody. Dodac do
maki i zagniesc elastyczne ciasto. Uformowac kule i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na pol godziny. Ponownie zagniesc i uformowac bochenek. Ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic do wyrosniecia na 60 minut.Piekarnik nagrzac do 230 °C ( z termoobiegiem- 210). Piec 10 minut, nastepnie zminiejszyc temperature do 200°C (180°C) i piec kolejne 35 minut.

Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z "Lisa. Kochen und backen" nr 2/2012.