ßßß Cookit - przepis na Mischbrot (Chleb mieszany)

Mischbrot (Chleb mieszany)

nazwa

Wykonanie

Chodzi o to, ze jest z roznych rodzajow maki. Jest to jeden z "szybszych" chlebow, ale wcale nie gorzej smakuje od tych dluzej wyrastajacych ;) Polecam!
Na 1 bochenek ok. 750 g:
250 g maki pszennej pelnoziarnistej
400 g maki pszennej typu 450
100 g maki zytniej (przepis nie precyzuje jakiego typu- wzielam jasna typu 720)
1 lyzka soli
1 lyzeczka mielonego kminku
63 g swiezych drozdzy
1 lyzeczka miodu (w wersji dla alergikow np. syrop klonowy lub melasa)
Wymieszac wszystkie rodzaje maki, kminek i sol. Drozdze rozkruszyc i wymieszac z miodem w 250 ml letniej wody. Dodac do maki i zagniesc elastyczne ciasto. Uformowac kule i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na pol godziny. Ponownie zagniesc i uformowac bochenek. Ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic do wyrosniecia na 60 minut.
Piekarnik nagrzac do 230 °C ( z termoobiegiem- 210). Piec 10 minut, nastepnie zminiejszyc temperature do 200°C (180°C) i piec kolejne 35 minut.
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z "Lisa. Kochen und backen" nr 2/2012.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Mischbrot-Chleb-mieszany.html