ßßß
Na 1 bochenek ok. 750 g:250 g maki pszennej pelnoziarnistej400 g maki pszennej typu 450100 g maki zytniej (przepis nie precyzuje jakiego typu- wzielam jasna typu 720)1 lyzka soli1 lyzeczka mielonego kminku63 g swiezych drozdzy1 lyzeczka miodu (w wersji dla alergikow np. syrop klonowy lub melasa)Wymieszac wszystkie rodzaje maki, kminek i sol. Drozdze rozkruszyc i wymieszac z miodem w 250 ml letniej wody. Dodac do maki i zagniesc elastyczne ciasto. Uformowac kule i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na pol godziny. Ponownie zagniesc i uformowac bochenek. Ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic do wyrosniecia na 60 minut.Piekarnik nagrzac do 230 °C ( z termoobiegiem- 210). Piec 10 minut, nastepnie zminiejszyc temperature do 200°C (180°C) i piec kolejne 35 minut.
Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z "Lisa. Kochen und backen" nr 2/2012.