Wykonanie
Smak z dziecinstwa, ktory wyjatkowo utkwil w mojej smakowej pamieci ;) Przepis wzielam stad .


250 g
masła roślinnego3/4 szklanki
cukru500 g
mleka w proszku3 łyżki
kakao5 paczek
herbatników petit beurre (wzielam mniej, za to dlozylam jeszcze posiekane
orzeszki ziemne)W garnku na bardzo małym ogniu rozpuścic
masło roślinne, wsypac
cukier, dolej 7-8 łyżek
wody i mieszac do czasu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Zdajc garnek z ognia. Wsypac
mleko w proszku, energicznie mieszac, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodac
kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność
czekoladowego smaku bloku i jego kolor). Dodaj pokruszone
herbatniki. Gorącą masę
czekoladową z
herbatnikami przełozyc do podłużnej formy wyłożonej folią. Wyrównac wierzch i lekko dociśnac. Odstawic do wystudzenia, a następnie włóżyc do lodówki na około 3 godziny