Wykonanie
Dla niektórych to smak dzieciństwa, ja pierwszy raz spróbowałam go kilka miesięcy temu dzięki mojej siostrze. Co tu dużo pisać - dużo straciłam, bo to jest niebo w gębie:) Idę po następny kawałek:)

Składniki:250 g
masła roślinnego ("słynne MR" w kostce, ale ze względu na skład zdrowsze będzie zwykłe
masło)3/4 szklanki
cukru500 g
mleka w proszku (nie granulowane)3 łyżki
kakao5 paczek
herbatników petit beurre (dałam 4 po 100 g)Przygotowanie:W garnku na bardzo małym ogniu rozpuść
masło, wsyp
cukier, dolej 7-8 łyżek
wody i mieszaj do czasu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp
mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj
kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność
czekoladowego smaku bloku i jego kolor).Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszone
herbatniki. Ponownie postaw garnek z masą na małym ogniu i przez cały czas mieszając, gotuj przez 2 minuty.Gorącą masę
czekoladową z
herbatnikami przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią (użyłam keksówki 39 x 11 cm. Można użyć krótszej, wtedy blok będzie wyższy). Wyrównaj wierzch i lekko dociśnij. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z formy pokrój na kawałki.Moja uwaga: jeśli masa za bardzo się kruszy dodaj troszkę więcej
wody. Ale nie za dużo, bo po przełożeniu do formy, dociśnięciu i schłodzeniu
zrobi się jednolita.Źródło/ Inspiracja: Palce lizać