Wykonanie
Gdzies zniknela mi akcja kulinarna "Rozowy tydzien", zwiazana z profilaktyka
raka piersi, a mialm do niej ogromy sentyment... Postanowilam zatem zrobic sobie rozowy weekend i ogolnie jesc wiecej warzyw. Ta pasta jest pyszna!
Dla 4 osob:100 g
ziaren slonecznika250 g czerwonych burakow (wzielam 3
male)50 ml
oleju slonecznikowego1 lyzka
miodusolkawalek startego
chrzanu (wzielam 2 lyzki gotowego tartego ze sloika)1
cebulaZiarna slonecznika namoczyc w 2 szklankach zimnej
wody przez godzine, nastepnie
wode odcedzic.
Buraki ugotowac do miekkosci w mundurkach, wystudzic, obrac o pokroic.
Cebule obrac i pokroic na cwiartki. Wszystkie skladniki umiescic w wysokiej misce i zmiksowac blenderem na gladka mase.Pasta smakuje tez jako dodatek do
waryzw z wody- wyprobowal z kalfoorem, bylo pyszne :)Przepis z: "Meine gute Landküche" nr 5/2014