ßßß Cookit - przepis na Rozowa pasta z burakow do pieczywa

Rozowa pasta z burakow do pieczywa

nazwa

Wykonanie

Gdzies zniknela mi akcja kulinarna "Rozowy tydzien", zwiazana z profilaktyka raka piersi, a mialm do niej ogromy sentyment... Postanowilam zatem zrobic sobie rozowy weekend i ogolnie jesc wiecej warzyw. Ta pasta jest pyszna!
Dla 4 osob:
100 g ziaren slonecznika
250 g czerwonych burakow (wzielam 3 male)
50 ml oleju slonecznikowego
1 lyzka miodu
sol
kawalek startego chrzanu (wzielam 2 lyzki gotowego tartego ze sloika)
1 cebula
Ziarna slonecznika namoczyc w 2 szklankach zimnej wody przez godzine, nastepnie wode odcedzic. Buraki ugotowac do miekkosci w mundurkach, wystudzic, obrac o pokroic. Cebule obrac i pokroic na cwiartki. Wszystkie skladniki umiescic w wysokiej misce i zmiksowac blenderem na gladka mase.
Pasta smakuje tez jako dodatek do waryzw z wody- wyprobowal z kalfoorem, bylo pyszne :)
Przepis z: "Meine gute Landküche" nr 5/2014
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/10/Rozowa-pasta-z-burakow-do-pieczywa.html