ßßß

Swietny przepis jesli juz nie macie cukru zelujacego. Jablka zawieraja bowiem naturalne, zelujace pektyny. Przepis nieco retro z ksiazki "Kuchnia z Zielonego Wzgorza". W nawiasach moje uwagi.
Na ok. 8-10 sloikow po 250 ml:1,35 kg wypestkowanych sliwek (wegierki)0 , 45 kg jablek1,8 kg cukruwodaCukier zalac woda, tak aby cukier sie w niej rozpuscil (u mnie powstala gesta, biala, zawiesita masa, podobna do kleju do tapet). Cukier zagotowac z woda (na duzym ogniu). Dodac umyte, pokrojone jablka (Bez pestek, ale ze skorka). Zagotowac az beda miekie. Nastepnie dodac wypestkowane sliwki. Gotowac 20- 25 minut (Gotowalam jakies 35-40 minut, nastepnie zmiksowalam nieco blenderem). Przelozyc do wysterylizowanych sloikow i zakrecic.Przepis z ksiazki: "Kuchnia z Zielonego Wzgorza" Elaine Crawford i Kelly Crawford, wyd. Literackie 2007 r.