Wykonanie
W Niemczech Kompott to, nie
napoj do popijania w czasie obiadu, Kompott to rodzaj deseru z gotowanych owocow. Mozna go zjadac na cieplo lub na zimno. Serwowany jest czesto jako dodatek do ciast.
Dla 4 osob100 g
rodzynek100 g migdalow1 kg jablek60 g
cukru5 lyzek
bialego wina wytrawnego (w wersji bezalkoholowej
sok jablkowy)1/4- 1/2 lyzeczki
cynamonu.
Rodzynki sparyzc, odsaczyc.
Migdaly spazyc, obrac ze skorek, pokroic w paleczki. Uprazyc na rumiano na suchej patelni.
Jablka obrac, oczyscic z pestek, pokroic w kostke.
Cukier skaramelizowac w garnku, podlac
winem, dodac
jablka, dusic pod przykryciem ok. 10 minut. Dodac
rodzynki i
migdaly, przyprawic
cynamonem do smaku. Przelozyc do salaterek lub pucharkow. Serowac na cieplo lub zimno. Wspaniale smakuje z kulka lodow
waniliowych.