Wykonanie
Zaniedbuję ostatnio bloga bardzo, wiem o tym doskonale. Mam nadzieję jednak że gdy tylko uda mi się doprowadzić pewne sprawy do końca
będę miała więcej czasu na szaleństwo w kuchni i blogowanie. Rzecz jasna, doprowadzić do końca z pozytywnym dla mnie i mojej rodziny skutkiem :)Na razie nie
będę pisać o co chodzi, by nie zapeszyć :)No ale do rzeczy :) Bardzo aromatyczne, delikatne i puszyste bułeczki z
koperkiem. Znane pewnie prawie wszystkim, bo swojego czasu widywałam je na wielu blogach. Za mną też chodziły od dawna, aż w końcu zrobiłam i pewnie nie raz do nich
wrócę. Zwłaszcza że na ich temat można uskuteczniać różnego rodzaju wariacje :)Przepis znalazłam u
Malwiny, a oryginał pochodzi od Dorotuś .Bułeczki robiłam wczoraj na kolację, a do rana nie przetrwała ani jedna, więc posiadam niestety tylko wieczorne zdjęcia, które nigdy nie wychodzą mi tak jak bym chciała :)Zrobiłam je w wersji kanapkowej, zawijając w środku
ser salami i
wędlinę :) Smakowały rewelacyjnie :)
Składniki:3 1/2 do 3 3/4 szklanki
mąki pszennej (dałam
mąkę typu 650, wystarczyło 3 1/2 szklanki)szklanka letniego
mleka24 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1 duże
jajko + 1 roztrzepane
jajko do smarowania4 łyżki świeżego
koperku2 łyżki roztopionego
masłaZ
drożdży,
cukru i kilku łyżek ciepłego
mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na ok. 15 min. (do czasu aż zacznie się podnosić) w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z
solą, następnie dodajemy rozczyn,
mleko,
jajko,
koperek i mieszamy. Następnie przekładamy ciasto na blat i dobrze wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione ale przestudzone
masło.Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość.Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, krótko wyrabiamy.Dzielimy ciasto na 12 (jeśli chcemy uzyskać małe bułeczki) lub 8 części (jeśli bułeczki mają być większe). Ja podobnie jak
Malwina podzieliłam na 8.Każdą część rozpłaszczamy na placek. Na wierzch nakładamy nadzienie i zawijamy jak roladkę, dokładnie łącząc brzegi. Bułeczki układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.Bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min. aż ładnie się zrumienią.Wyśmienicie smakują z
sosem czosnkowym :)Smacznego ;)