ßßß Cookit - przepis na Koperkowe bułeczki - w wersji kanapkowej

Koperkowe bułeczki - w wersji kanapkowej

nazwa

Wykonanie

Zaniedbuję ostatnio bloga bardzo, wiem o tym doskonale. Mam nadzieję jednak że gdy tylko uda mi się doprowadzić pewne sprawy do końca będę miała więcej czasu na szaleństwo w kuchni i blogowanie. Rzecz jasna, doprowadzić do końca z pozytywnym dla mnie i mojej rodziny skutkiem :)
Na razie nie będę pisać o co chodzi, by nie zapeszyć :)
No ale do rzeczy :) Bardzo aromatyczne, delikatne i puszyste bułeczki z koperkiem. Znane pewnie prawie wszystkim, bo swojego czasu widywałam je na wielu blogach. Za mną też chodziły od dawna, aż w końcu zrobiłam i pewnie nie raz do nich wrócę. Zwłaszcza że na ich temat można uskuteczniać różnego rodzaju wariacje :)
Przepis znalazłam u Malwiny, a oryginał pochodzi od Dorotuś .
Bułeczki robiłam wczoraj na kolację, a do rana nie przetrwała ani jedna, więc posiadam niestety tylko wieczorne zdjęcia, które nigdy nie wychodzą mi tak jak bym chciała :)
Zrobiłam je w wersji kanapkowej, zawijając w środku ser salami i wędlinę :) Smakowały rewelacyjnie :)
Składniki:
3 1/2 do 3 3/4 szklanki mąki pszennej (dałam mąkę typu 650, wystarczyło 3 1/2 szklanki)
szklanka letniego mleka
24 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko + 1 roztrzepane jajko do smarowania
4 łyżki świeżego koperku
2 łyżki roztopionego masła
Z drożdży, cukru i kilku łyżek ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na ok. 15 min. (do czasu aż zacznie się podnosić) w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą, następnie dodajemy rozczyn, mleko, jajko, koperek i mieszamy. Następnie przekładamy ciasto na blat i dobrze wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione ale przestudzone masło.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, krótko wyrabiamy.
Dzielimy ciasto na 12 (jeśli chcemy uzyskać małe bułeczki) lub 8 części (jeśli bułeczki mają być większe). Ja podobnie jak Malwina podzieliłam na 8.
Każdą część rozpłaszczamy na placek. Na wierzch nakładamy nadzienie i zawijamy jak roladkę, dokładnie łącząc brzegi. Bułeczki układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min. aż ładnie się zrumienią.
Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym :)
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/07/koperkowe-bueczki-w-wersji-kanapkowej.html