Wykonanie
            Zaczynam przyzwyczajać się do tego że nic nie wychodzi mi tak jak bym tego chciała. Wczoraj miało się wiele zmienić, niestety nie udało się. Widocznie tak miało być. No trudno, wracamy więc do punktu wyjścia... i szukamy dalej, w każdym razie nie poddajemy się.A to ciacho to zwykłe 
ciasto drożdżowe, jakich pełno w internecie. Nic nowego nie wnosi, wiem. W końcu to kolejny wpis na temat 
ciasta drożdżowego. Ale jak dla nas pycha, najlepsze na świecie ;) bo z przepisu Babci mojego 
Męża. Poza tym skutecznie poprawiło nam wczoraj nastrój :)) Jeszcze będzie dobrze :)

Składniki:1 kg 
mąki pszennej1 
masło extra100 g 
drożdży (uważam że to sporo za dużo na 1 kg 
mąki, dałam 60 g i spokojnie wystarczyło by ciasto pięknie wyrosło)1 1/2 szklanki 
cukru3 całe 
jajka2 
żółtka1 1/2 szklanki 
mlekaparę kropel 
aromatu cytrynowego lub 
pomarańczowego (ja dałam 3 łyżki ekstraktu 
waniliowego)
morele ok. 0,6-0,8 kgKruszonka:1/2 szklanki 
mąki pszennej, najlepiej krupczatki1/6 kostki 
masła3 łyżki 
cukruSkładniki podaję na blaszkę wielkości 40x25 cm. U mnie przygotowanie mniejszej porcji zwyczajnie mija się z celem. Dodatkowo ciasto polałam jeszcze lukrem przygotowanym z odrobiny 
soku pomarańczowego i 
cukru pudru.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone 
drożdże, 1 łyżeczkę 
cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
Masło rozpuszczamy.
Jajka i 
żółtka ucieramy z 
cukrem, dodajemy też aromat.
Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn 
drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące 
masło.. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski. Miskę z 
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.W tym czasie przygotowujemy też kruszonkę: 
mąkę mieszamy z 
cukrem. 
Masło podgrzewamy do konsystencji półpłynnej, wlewamy do 
mąki i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, aż kruszonka będzie twarda. Gotową kruszonkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce.Piekarnik nagrzewamy do temp. 100 st. C.Wyrośnięte ciasto wdekować w blaszkę wysmarowaną 
masłem (ja po prostu wyłożyłam papierem do pieczenia). Z wierzchu ciasto smarujemy 
białkiem, układamy na wierzchu pokrojone na ćwiartki lub ósemki 
morele lub inne 
owoce oraz posypujemy kruszonką.Ciasto pieczemy w nagrzanym do 100 st. C piekarniku przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Gdyby wcześniej zaczęło się dość mocno rumienić z wierzchu (tak było u mnie) to aby się nie przypaliło od góry przykrywamy folią aluminiową.Smacznego;)
