Wykonanie
Zaczynam przyzwyczajać się do tego że nic nie wychodzi mi tak jak bym tego chciała. Wczoraj miało się wiele zmienić, niestety nie udało się. Widocznie tak miało być. No trudno, wracamy więc do punktu wyjścia... i szukamy dalej, w każdym razie nie poddajemy się.A to ciacho to zwykłe
ciasto drożdżowe, jakich pełno w internecie. Nic nowego nie wnosi, wiem. W końcu to kolejny wpis na temat
ciasta drożdżowego. Ale jak dla nas pycha, najlepsze na świecie ;) bo z przepisu Babci mojego
Męża. Poza tym skutecznie poprawiło nam wczoraj nastrój :)) Jeszcze będzie dobrze :)

Składniki:1 kg
mąki pszennej1
masło extra100 g
drożdży (uważam że to sporo za dużo na 1 kg
mąki, dałam 60 g i spokojnie wystarczyło by ciasto pięknie wyrosło)1 1/2 szklanki
cukru3 całe
jajka2
żółtka1 1/2 szklanki
mlekaparę kropel
aromatu cytrynowego lub
pomarańczowego (ja dałam 3 łyżki ekstraktu
waniliowego)
morele ok. 0,6-0,8 kgKruszonka:1/2 szklanki
mąki pszennej, najlepiej krupczatki1/6 kostki
masła3 łyżki
cukruSkładniki podaję na blaszkę wielkości 40x25 cm. U mnie przygotowanie mniejszej porcji zwyczajnie mija się z celem. Dodatkowo ciasto polałam jeszcze lukrem przygotowanym z odrobiny
soku pomarańczowego i
cukru pudru.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
Masło rozpuszczamy.
Jajka i
żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy też aromat.
Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn
drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące
masło.. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski. Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.W tym czasie przygotowujemy też kruszonkę:
mąkę mieszamy z
cukrem.
Masło podgrzewamy do konsystencji półpłynnej, wlewamy do
mąki i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, aż kruszonka będzie twarda. Gotową kruszonkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce.Piekarnik nagrzewamy do temp. 100 st. C.Wyrośnięte ciasto wdekować w blaszkę wysmarowaną
masłem (ja po prostu wyłożyłam papierem do pieczenia). Z wierzchu ciasto smarujemy
białkiem, układamy na wierzchu pokrojone na ćwiartki lub ósemki
morele lub inne
owoce oraz posypujemy kruszonką.Ciasto pieczemy w nagrzanym do 100 st. C piekarniku przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Gdyby wcześniej zaczęło się dość mocno rumienić z wierzchu (tak było u mnie) to aby się nie przypaliło od góry przykrywamy folią aluminiową.Smacznego;)