ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Zaczynam przyzwyczajać się do tego że nic nie wychodzi mi tak jak bym tego chciała. Wczoraj miało się wiele zmienić, niestety nie udało się. Widocznie tak miało być. No trudno, wracamy więc do punktu wyjścia... i szukamy dalej, w każdym razie nie poddajemy się.
A to ciacho to zwykłe ciasto drożdżowe, jakich pełno w internecie. Nic nowego nie wnosi, wiem. W końcu to kolejny wpis na temat ciasta drożdżowego. Ale jak dla nas pycha, najlepsze na świecie ;) bo z przepisu Babci mojego Męża. Poza tym skutecznie poprawiło nam wczoraj nastrój :)) Jeszcze będzie dobrze :)
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 masło extra
100 g drożdży (uważam że to sporo za dużo na 1 kg mąki, dałam 60 g i spokojnie wystarczyło by ciasto pięknie wyrosło)
1 1/2 szklanki cukru
3 całe jajka
2 żółtka
1 1/2 szklanki mleka
parę kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego (ja dałam 3 łyżki ekstraktu waniliowego)
morele ok. 0,6-0,8 kg
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
1/6 kostki masła
3 łyżki cukru
Składniki podaję na blaszkę wielkości 40x25 cm. U mnie przygotowanie mniejszej porcji zwyczajnie mija się z celem. Dodatkowo ciasto polałam jeszcze lukrem przygotowanym z odrobiny soku pomarańczowego i cukru pudru.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
Masło rozpuszczamy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy też aromat.
Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło.. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy też kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem. Masło podgrzewamy do konsystencji półpłynnej, wlewamy do mąki i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, aż kruszonka będzie twarda. Gotową kruszonkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 100 st. C.
Wyrośnięte ciasto wdekować w blaszkę wysmarowaną masłem (ja po prostu wyłożyłam papierem do pieczenia). Z wierzchu ciasto smarujemy białkiem, układamy na wierzchu pokrojone na ćwiartki lub ósemki morele lub inne owoce oraz posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 100 st. C piekarniku przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Gdyby wcześniej zaczęło się dość mocno rumienić z wierzchu (tak było u mnie) to aby się nie przypaliło od góry przykrywamy folią aluminiową.
Smacznego;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/07/ciasto-drozdzowe-z-morelami-i-kruszonka.html