Wykonanie
Szalony jak karuzela. Z madonnami. Sernik z bajeczną skorupką. Prowadzi do oczopląsu i sięgnięcia po drugi kawałek. Słony spód równoważy
cukierkową górę. Znak harmonii świata zachowany.Maturalna meta już niedługo. Można kucharzyć.Zapraszam na funpejdża, też. https://www.facebook.com/TysiacPomyslowNa1000Kalorii

Składniki (na 12 porcji/ tortownicę 21 cm):22
krakersy solone60 g
masła1 łyżeczka
cynamonuKrakersy pokrusz. Roztop
masło. Wymieszaj
krakersy, płynne
masło i
cynamon. Wyłóż masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.500 g
sera białego chudego2
jajka2 łyżki
mąki3 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cukru waniliowegobarwniki spożywcze (moje w proszku)
Ser zmiksuj na gładką masę, i cały czas mieszając dodaj
cukier waniliowy i
cukier trzcinowy, następnie
śmietanę,
jajka i
mąkę. Pracuj robotem, aż powstanie gładka masa. Połowę z niej przełóż na
krakersowy spód. Drugą połowę podziel na mniejsze części ( u mnie 4 - następnie wymieszałam każdą z nich z innym barwnikiem - zielonym, czerwonym, zielonym i niebieskim). Wykładaj po łyżce masy z każdego koloru na pierwszą część masy, aż cała zostanie przykryta. Do tworzenia wzorków można użyć wykałaczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu studź w nagrzanym piekarniku.
Potem przechowywać sernik w lodówce.

Wartość Kaloryczna 165 kcal (1 porcja)
Białko 11,6 gWęglowodany 12 gTłuszcz 7 , 6 g