ßßß Cookit - przepis na Sernik na Krakersowym Spodzie

Sernik na Krakersowym Spodzie

nazwa

Wykonanie

Szalony jak karuzela. Z madonnami. Sernik z bajeczną skorupką. Prowadzi do oczopląsu i sięgnięcia po drugi kawałek. Słony spód równoważy cukierkową górę. Znak harmonii świata zachowany.
Maturalna meta już niedługo. Można kucharzyć.
Zapraszam na funpejdża, też. https://www.facebook.com/TysiacPomyslowNa1000Kalorii
Składniki (na 12 porcji/ tortownicę 21 cm):
22 krakersy solone
60 g masła
1 łyżeczka cynamonu
Krakersy pokrusz. Roztop masło. Wymieszaj krakersy, płynne masło i cynamon. Wyłóż masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
500 g sera białego chudego
2 jajka
2 łyżki mąki
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
barwniki spożywcze (moje w proszku)
Ser zmiksuj na gładką masę, i cały czas mieszając dodaj cukier waniliowy i cukier trzcinowy, następnie śmietanę, jajka i mąkę. Pracuj robotem, aż powstanie gładka masa. Połowę z niej przełóż na krakersowy spód. Drugą połowę podziel na mniejsze części ( u mnie 4 - następnie wymieszałam każdą z nich z innym barwnikiem - zielonym, czerwonym, zielonym i niebieskim). Wykładaj po łyżce masy z każdego koloru na pierwszą część masy, aż cała zostanie przykryta. Do tworzenia wzorków można użyć wykałaczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu studź w nagrzanym piekarniku. Potem przechowywać sernik w lodówce.
Wartość Kaloryczna 165 kcal (1 porcja)
Białko 11,6 g
Węglowodany 12 g
Tłuszcz 7 , 6 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/05/sernik-na-krakersowym-spodzie.html