Wykonanie

50 dkg
mąki70 g
cukru25g
drożdży świeżych250 ml
mlekaszczypta
soli1
jajko50 g
masładodatkowo
masło [stopione ]
cynamoncukier kokosowyMąkę wsypać do miski,wkruszyć na środek
drożdże, zasypać
cukrem i zalać
mlekiem.Odstawić na kilka minut,
potem dodać
jajko,
sól i wymieszać. Następnie dodać stopione
masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.[ można podzielić na dwie części i wtedy będą mniejsze bułeczki -tak jak moje].Posmarować stopionym
masłem, posypać
cukrem wymieszanym z
cynamonem i zwinąć w roladę .Pokroić pod skosem kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 10 -15 minut.

