Wykonanie

Skoro lato, to koniecznie musi być
owocowo i kolorowo, a przede wszystkim smacznie. Dzisiaj proponujemy Wam przepyszne ciasto z
jagodami leśnymi na
maślance z kruszonką.
Maślanka sprawia, że ciasto jest mięciutkie, bardzo delikatne i wilgotne. No i jeszcze tak lubiana przez nas kruszonka!. Ciasto robi się bardzo szybko, ale zapewniamy Was, że jeszcze szybciej znika. Zamiast z
jagodami można ciasto upiec z
borówką amerykańską - również będzie bardzo smaczne.Składniki:Ciasto:2
jajka1 szklanka
maślanki2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego1/2 szklanki
oleju3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kg
jagódKruszonka:40 g
cukru pudru80 g zimnego
masła120 g
mąki pszennejWykonanie:Ciasto:
Jajka,
cukier i
cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masęCały czas ubijając dodajemy
maślankę oraz
olejPrzesianą
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do ciasta. Ubijamy na najniższych obrotachBlaszkę o wymiarach 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciastoNa ciasto wykładamy równomiernie
jagody i posypujemy kruszonkąPieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160 stopni) przez 55 minutKruszonka:Składniki kruszonki przekładamy do miseczkiRozcieramy dokładnie palcami do uzyskania sypkiej kruszonkiSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
