Wykonanie

Tradycyjny tort szwarcwaldzki (Black Forest) w formie
bezowego deseru. Bardzo delikatny, kremowy i chrupiący od
bezy. Tort jest bardzo wysoki, i nie
będę ukrywać - trudno się go kroi. Nie nadaje się na dalekie podróże lub dłuższe przechowywanie. Blaty
bezowe można upiec dzień wcześniej, ale przełożenie powinno nastąpić w dniu podania. Warto się jednak skusić, ponieważ smakuje bosko!Składniki na 4 blaty
bezowe:8 dużych
białek1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków50 g
kakaoSkładniki podzielić na pół: 4
białka, 3/4 szklanki
cukru, 25 g
kakao.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia na którym narysować 2
okręgi o średnicy 20 - 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera umieścić
białka i ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać błyszcząca i gęsta masa bezowa. Na końcu dodać przesiane
kakao i wymieszać szpatułką.Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć. Blaty
bezowe idealnie odchodzą od papieru po całkowitym wystudzeniu.W ten sam sposób postąpić z drugą turą składników. Otrzymamy 4 blaty
bezowe.Ponadto:600 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki
cukru pudru380 g
wiśni, odpestkowanych (mogą być świeże, z kompotu,
syropu lub rozmrożone na ręczniczku kuchennym)60 g
gorzkiej czekoladywiśnie lub
czereśnie, do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.Jeden z blatów delikatnie wyłożyć na paterę. Na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki, następnie 1/3
wiśni. Położyć kolejny blat, na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki i 1/3
wiśni, itd... Na ostatni blat wyłożyć resztę ubitej kremówki i udekorować
wiśniami lub
czereśniami. Na tarce zetrzeć na wierzch
czekoladę. Schłodzić.Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 dobę.Smacznego :-).



Przepis pochodzi ze strony taste.com.au .