ßßß
Tradycyjny tort szwarcwaldzki (Black Forest) w formie bezowego deseru. Bardzo delikatny, kremowy i chrupiący od bezy. Tort jest bardzo wysoki, i nie będę ukrywać - trudno się go kroi. Nie nadaje się na dalekie podróże lub dłuższe przechowywanie. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej, ale przełożenie powinno nastąpić w dniu podania. Warto się jednak skusić, ponieważ smakuje bosko!Składniki na 4 blaty bezowe:8 dużych białek1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków50 g kakaoSkładniki podzielić na pół: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 25 g kakao.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 - 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać błyszcząca i gęsta masa bezowa. Na końcu dodać przesiane kakao i wymieszać szpatułką.Masę wyłożyć na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć. Blaty bezowe idealnie odchodzą od papieru po całkowitym wystudzeniu.W ten sam sposób postąpić z drugą turą składników. Otrzymamy 4 blaty bezowe.Ponadto:600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki cukru pudru380 g wiśni, odpestkowanych (mogą być świeże, z kompotu, syropu lub rozmrożone na ręczniczku kuchennym)60 g gorzkiej czekoladywiśnie lub czereśnie, do dekoracjiŚmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.Jeden z blatów delikatnie wyłożyć na paterę. Na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki, następnie 1/3 wiśni. Położyć kolejny blat, na niego wyłożyć 1/4 ubitej kremówki i 1/3 wiśni, itd... Na ostatni blat wyłożyć resztę ubitej kremówki i udekorować wiśniami lub czereśniami. Na tarce zetrzeć na wierzch czekoladę. Schłodzić.Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 dobę.Smacznego :-).

Przepis pochodzi ze strony taste.com.au .