ßßß
Agest i beza to połączenie idealne. On - kwaśny, ona - dość słodka. Zauważyliście może, że większość ciast z agrestem jest też z bezową pierzynką? Sezon na agrest jest wyjątkowo krótki, więc chociaż jeden wypiek z nim powinien się znaleźć na naszym letnim stole :-). Polecam dzisiejsze babeczki!Składniki na 12 babeczek:125 g masła lub margaryny100 g drobnego cukru do wypieków1 jajko.120 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia36 sztuk agrestu (tak, tak, sztuk!), czyli około 20 dagNa bezę:2 białka100 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach). Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę.Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.Smacznego :)