ßßß
Delikatne i puszyste, lekko kwaśne babeczki, którym nie można się oprzeć. Tak przynajmniej orzekli domownicy, bo ja spoglądałam tylko z daleka, jak znikają ze stołu. :)W zeszłym roku przygotowałam je z czerwonymi porzeczkami, w tym przyszła pora na agrest. Ciekawe, jak będą smakowały z malinami? Wybierajcie do nich raczej kwaśne owoce, by zrównoważyć słodycz bezowej chmurki. Smacznego!
Składniki (na około 12 babeczek):Ciasto125 g miękkiego masła100 g drobnego cukru do wypieków1 całe jajko120 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia200 – 300 g czerwonego, drobnego agrestuBeza2 duże białka100 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 C. Agrest obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy.Formę do muffinek z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (babeczki są bardzo delikatne, więc jeśli chcecie pominąć ten krok, musicie liczyć się z koniecznością wyjadania ich łyżeczką wprost z foremki… :) )Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodajemy jajko, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.Ciasto rozdzielamy równo między papilotki (po około 2/3 łyżki – niedużo, ale babeczki mocno rosną). Delikatnie wyrównujemy i posypujemy agrestem (kilka sztuk owoców na każdą babeczkę).Białka ubijamy na sztywno, następnie (łyżka po łyżce) dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i skrobię, dokładnie mieszamy.
Gotową pianę bezową rozdzielamy równo między babeczki (łyżka piany na babeczkę). Formujemy ozdobne stożki i wkładamy do piekarnika.Pieczemy przez około 30 minut (z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Pomysł: Moje WypiekiTwoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-06-25Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:1HŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)