ßßß
Delikatne i puszyste, lekko kwaśne babeczki ze słodką bezową chmurką. Uwaga, nie można się im oprzeć! :)Składniki (na około 12 babeczek)Ciasto:125 g miękkiego masła100 g drobnego cukru do wypieków1 całe jajko120 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia200 – 300 g czerwonych porzeczekBeza:2 duże białka100 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 C. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i odsączamyFormę do muffinek z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (babeczki są bardzo delikatne, więc jeśli chcecie pominąć ten krok, musicie liczyć się z koniecznością wyjadania ich łyżeczką wprost z foremki… :) )Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodajemy jajko, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.Ciasto rozdzielamy równo między papilotki (po około 2/3 łyżki – niedużo, ale babeczki mocno rosną). Delikatnie wyrównujemy i posypujemy porzeczkami (kopiata łyżeczka owoców na każdą babeczkę).Białka ubijamy na sztywno, następnie (łyżka po łyżce) dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i skrobię, dokładnie mieszamy.Gotową pianę bezową rozdzielamy równo między babeczki (łyżka piany na babeczkę). Formujemy ozdobne stożki i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut (z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-08-20Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:1HŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)