Wykonanie
Cake - popsy jak mini serniczki? Taak! Coś niezwykle smacznego, mały kawałek sernika, na dwa gryzy, otoczony w Waszej ulubionej
czekoladzie. To jest pyszne! Nie
będę ukrywać, serniki na patyczkach są trudniejsze do przygotowania niż ciasto na patyczkach, głównie ze względu na konsystencję i delikatność masy serowej. Nie jest łatwo je formować ani obtaczać w
czekoladzie. Ale trud na pewno się opłaci :-). Dla sernikożerców!Składniki na 18 - 20 sztuk:500 g upieczonego sernika, samej masy serowej (najlepszy zwarty sernik, np. wiedeński, tradycyjny)40 g
białej czekolady, roztopionej300 g
mlecznej czekolady, roztopionej2 łyżki
oleju słonecznikowegokilka
ciastek pełnoziarnistych typu digestive, pokruszonychMasę
serową pokruszyć, wymieszać z roztopioną
białą czekoladą. Część masy odrywać, formować kulki wielkości bardzo dużego
orzecha włoskiego, około 30 g każda. Po uformowaniu kulek, każdą obtoczyć w pokruszonych ciasteczkach. Przełożyć na papier do pieczenia, włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
Czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli
wodnej razem z
olejem słonecznikowym. Wymieszać do gładkości, poczekać do lekkiego przestudzenia masy.Z zamrażarki wyciągać kolejno kulki sernikowe, przygotować patyczki.Końcówkę patyczka zanurzyć w
czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać serniczki na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.Po tym czasie, jeśli
czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć serniczki z zamrażarki, zanurzać w roztopionej
czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).


Inspiracja - bakerella.com