ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki na patyczkach

Mini serniczki na patyczkach

nazwa

Wykonanie

Zostało mi trochę sernika z urodzin dziecka a że okres świąt już na dniach od razu przyszła mi myśl jak tą resztę wykorzystać i zjeść serniczka w nowej wersji, kolorowej, pachnącej i obtoczonej czekoladą. Moją inspiracją do tego był kiedyś znaleziony sposób na taką wersje. Od bogini słodkości "Moje Wypieki" Moje mini serniczki ozdobiłam fiołkami, cukrem fiołkowym i wersja dla maluszków z kolorową posypką :)
SKŁADNIKI : ok 17 -20 szt
300 g sernika (naszego ulubionego samej masy serowej)
3-4 pokruszone ciastka kruche
150 g białej czekolady
100 g ciemnej czekolady (może być gorzka lub mleczna)
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
do ozdoby kolorowe posypki, kwiatki fiołka, (wedle naszego gustu i uznania)
cukier fiołkowy klik jak go zrobić
patyczki do wbijania (użyłam od szaszłyka, które przekroiłam na pół)
SPOSÓB WYKONANIA :
- pokruszoną masę serową mieszam z rozpuszczoną białą czekoladą (ok 50 g), formuję kulki w wielkości orzecha włoskiego(większego)
- gotowe kulki obtaczam w pokruszonych ciasteczkach kruchych, odstawiam do zamrażalki na ok 30 minut
- po tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam białą i osobną ciemną czekoladę gdy jest gotowa dodaję po łyżeczce oleju słonecznikowego mieszam na jednolitą błyszczącą masę
- patyczek namaczam w czekoladzie i wbijam w kulkę odstawiam na chwilę po czym namaczam lulkę w czekoladzie i czekam aż nadmiar spłynie, dowolnie dekoruję (ja lubię takie serniczki moczyć w w ostudzonej czekoladzie wtedy nam tak nie spływa czekolada)
- gotowe ozdobione nasze mini serniczki wbite w styropian odstawiam do lodówki (długo nie wytrzymują w temperaturze pokojowej )
bardzo ale to bardzo szybko znikają :))
Sposób ten można wykorzystać gdy po świętach zostanie nam sernika.
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/04/mini-serniczki-na-patyczkach.html