Wykonanie
Zostało mi trochę sernika z urodzin dziecka a że okres świąt już na dniach od razu przyszła mi myśl jak tą resztę wykorzystać i zjeść serniczka w nowej wersji, kolorowej, pachnącej i obtoczonej
czekoladą. Moją inspiracją do tego był kiedyś znaleziony sposób na taką wersje. Od bogini słodkości "Moje Wypieki" Moje mini serniczki ozdobiłam fiołkami,
cukrem fiołkowym i wersja dla maluszków z kolorową posypką :)


SKŁADNIKI : ok 17 -20 szt300 g sernika (naszego ulubionego samej masy serowej)3-4 pokruszone
ciastka kruche150 g
białej czekolady100 g ciemnej
czekolady (może być gorzka lub
mleczna)2 łyżeczki
oleju słonecznikowegodo ozdoby kolorowe posypki, kwiatki fiołka, (wedle naszego gustu i uznania)
cukier fiołkowy klik jak go zrobićpatyczki do wbijania (użyłam od szaszłyka, które przekroiłam na pół)

SPOSÓB WYKONANIA :- pokruszoną masę
serową mieszam z rozpuszczoną
białą czekoladą (ok 50 g), formuję kulki w wielkości
orzecha włoskiego(większego)- gotowe kulki obtaczam w pokruszonych ciasteczkach kruchych, odstawiam do zamrażalki na ok 30 minut- po tym czasie w kąpieli
wodnej rozpuszczam białą i osobną ciemną
czekoladę gdy jest gotowa dodaję po łyżeczce
oleju słonecznikowego mieszam na jednolitą błyszczącą masę- patyczek namaczam w
czekoladzie i wbijam w kulkę odstawiam na chwilę po czym namaczam lulkę w
czekoladzie i czekam aż nadmiar spłynie, dowolnie dekoruję (ja lubię takie serniczki moczyć w w ostudzonej
czekoladzie wtedy nam tak nie spływa
czekolada)- gotowe ozdobione nasze mini serniczki wbite w styropian odstawiam do lodówki (długo nie wytrzymują w temperaturze pokojowej )bardzo ale to bardzo szybko znikają :))Sposób ten można wykorzystać gdy po świętach zostanie nam sernika.

Smacznego