Wykonanie

Połączenie
bezy,
bitej śmietany i
wiśni - będzie smakowało wybornie? Tak, choć na pewno nie wszyscy polubią je w tej postaci ;-). Rolada bezowa nie jest chrupka, to raczej mięciutki środek znany Wam już z
bezy Pavlovej, z lekko kruchym wierzchem (jak byłoby inaczej, popękałaby przy zwijaniu). Jeśli nie macie nic przeciwko miękkiej piance bezowej zachęcam do upieczenia :-).Składniki:3
białka120 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
cukru pudru1 łyżka zmielonych
migdałówBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, stopniowo i łyżka po łyżce, dalej ubijając do otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać łyżeczkę
skrobi i zmiksować.Blachę o wymiarach 27 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć masę
bezową, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. W międzyczasie przygotować ręczniczek lniany, który równomiernie oprószyć 1 łyżką
cukru pudru i 1 łyżką zmielonych
migdałów. Upieczoną
bezę wyłożyć na ręczniczek (odwracając ją), delikatnie zdjąć papier.
Beza podczas pieczenia mocno urośnie, ale
potem opadnie - to normalne. Odstawić do wystudzenia.Ponadto:200 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej i ubitej z 1 łyżką
cukru pudrukilka łyżek
dżemu wiśniowego lub 200 g całych
wiśni, odpestkowanych
cukier puder, do oprószeniaRoladę posmarować delikatnie
dżemem wiśniowym lub wyłożyć
wiśnie. Na nie wyłożyć
bitą śmietanę - bardziej na część środkową rolady. Zwinąć, zaczynając zwijanie od krótszego
boku, schłodzić.Oprószyć
cukrem pudrem, pokroić po skosie i podawać.Smacznego :-).