ßßß Cookit - przepis na Rolada bezowa z wiśniami

Rolada bezowa z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Połączenie bezy, bitej śmietany i wiśni - będzie smakowało wybornie? Tak, choć na pewno nie wszyscy polubią je w tej postaci ;-). Rolada bezowa nie jest chrupka, to raczej mięciutki środek znany Wam już z bezy Pavlovej, z lekko kruchym wierzchem (jak byłoby inaczej, popękałaby przy zwijaniu). Jeśli nie macie nic przeciwko miękkiej piance bezowej zachęcam do upieczenia :-).
Składniki:
3 białka
120 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka zmielonych migdałów
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo i łyżka po łyżce, dalej ubijając do otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać łyżeczkę skrobi i zmiksować.
Blachę o wymiarach 27 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć masę bezową, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. W międzyczasie przygotować ręczniczek lniany, który równomiernie oprószyć 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką zmielonych migdałów. Upieczoną bezę wyłożyć na ręczniczek (odwracając ją), delikatnie zdjąć papier. Beza podczas pieczenia mocno urośnie, ale potem opadnie - to normalne. Odstawić do wystudzenia.
Ponadto:
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej i ubitej z 1 łyżką cukru pudru
kilka łyżek dżemu wiśniowego lub 200 g całych wiśni, odpestkowanych
cukier puder, do oprószenia
Roladę posmarować delikatnie dżemem wiśniowym lub wyłożyć wiśnie. Na nie wyłożyć bitą śmietanę - bardziej na część środkową rolady. Zwinąć, zaczynając zwijanie od krótszego boku, schłodzić.
Oprószyć cukrem pudrem, pokroić po skosie i podawać.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rolada-bezowa-z-wisniami