ßßß
Tylko proszę, nie piszcie, że "prawie" robi wielką różnicę ;). Powiedzmy, że to kuleczki otrzymane domowym sposobem najbardziej w smaku przypominające popularne pralinki (choć nie są tak delikatne i lekkie). Nie będę specjalnie zachęcać, bo i tak je zrobicie! Są pyszne. Przepis jest kombinacją różnych przepisów znalezionych w necie. Czekam na relacje ;)Składniki na około 35 - 40 pralinek:½ szklanki wody½ szklanki cukru250 g miękkiego masła250 g mleka w proszku ("niebieskiego")250 g wiórków kokosowych + 100 g do obtoczenia½ kieliszka spirytusu2 duże zmielone wafle lub pokruszone dokładnie wafelki do lodów (dałam około 8 wafelków)około 40 sztuk migdałów bez skórkiWodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna (nie panikować!), więc wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki (powinny być w niej przechowywane).Smacznego :)