Wykonanie
Tylko proszę, nie piszcie, że "prawie" robi wielką różnicę ;). Powiedzmy, że to kuleczki otrzymane domowym sposobem najbardziej w smaku przypominające popularne pralinki (choć nie są tak delikatne i lekkie). Nie
będę specjalnie zachęcać, bo i tak je zrobicie! Są pyszne. Przepis jest kombinacją różnych przepisów znalezionych w necie. Czekam na relacje ;)Składniki na około 35 - 40 pralinek:½ szklanki
wody½ szklanki
cukru250 g miękkiego
masła250 g
mleka w proszku ("niebieskiego")250 g
wiórków kokosowych + 100 g do obtoczenia½ kieliszka
spirytusu2 duże zmielone
wafle lub pokruszone dokładnie
wafelki do
lodów (dałam około 8
wafelków)około 40 sztuk
migdałów bez skórki
Wodę z
cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu
cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz
migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna (nie panikować!), więc wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki (powinny być w niej przechowywane).Smacznego :)