Wykonanie
składniki* 125 ml
wody* 250 g
masła lub
margaryny* 1/2 szklanki
cukru* 250 g
mleka w proszku pełnego* 250 g
wiórków kokosowych* 25 ml
spirytusu, ale niekoniecznie* 2
wafle (
andruty)* ok.45
migdałów obranych ze skórki* ok. 100 g wiórków do obtaczania kulekSposób wykonania
Wafle połamać na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do grubej
torebki foliowej i pokruszyć wałkiem na bardzo drobno. Najlepiej jednak zrobić to blenderem, przy pomocy kubka do rozdrabniania lub w młynku do
kawy.
Zrobi się wtedy prawie mączka waflowa.Do rondelka wlać
wodę, wsypać
cukier i doprowadzić do wrzenia.
Cukier powinien się rozpuścić, a następnie zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia.Do chłodnego płynu dodać
mleko w proszku, 250 g
wiórków kokosowych, zmielone
wafle oraz
margarynę i dokładnie wymieszać. Następnie masę wstawić do lodówki do schłodzenia ma ok. 30-40 min.Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i formować z niej kulki wielkości
orzecha włoskiego, wkładając do środka każdej kulki
migdał. Uformowane kulki obtaczać u wiórkach
kokosowych.Kulki przechowywać w lodówce.