Wykonanie

Do krokietów z
kapustą i
grzybami nasmażyłam naleśników i kilka zostało ... Doskonała okazja, by spróbować jak smakują z nutellą :). Przepis z 'Nigella Express' podaję w oryginale, ale zobaczycie sami, że też dokonacie sporych modyfikacji ... Czy moglibyście w 8 naleśników wsmarować całe opakowanie nutelli? Nigella potrafi ;). Ale jedno muszę przyznać - niezależnie od proporcji, całość smakuje wybornie. Bardzo polecam.Składniki:8 naleśników1 słoik nutelli (400 g)75 g miękkiego
masła80 ml Frangelico + dodatkowo 2 łyżki (zastąpiłam Irish cream)35 g posiekanych
orzechów laskowychDodatkowo:250 ml
śmietany kremówki (do podania z naleśnikami)Naleśnik położyć przed sobą i jego połowę posmarować nutellą. Zagiąć w pół. Znów połowę posmarować nutellą i zagiąć w pół. Położyć na wysmarowanej
masłem formie. Tak samo postąpić z pozostałymi naleśnikami, układając je w formie, mogą na siebie zachodzić.
Masło i
alkohol umieścić w małym garnuszku, lekko podgrzać, do rozpuszczenia
masła, wylać na naleśniki. Po wierzchu posypać orzeszkami.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.W międzyczasie ubić
śmietanę z 2 łyżkami
alkoholu. Umieścić w miseczce, posypać orzeszkami, podawać do naleśników.Smacznego :)
