Wykonanie
Najlepszy
pszenny chleb jaki upiekłam do tej
pory. Miąższ idealny, pachnący, skórka wypieczona i chrupiąca. Znika jeszcze na ciepło :). Przepis pochodzi z Piekarni Tatter . Polecam!Składniki:200 g białego zakwasu pszennego325 g zimnej
wody500 g
mąki białej pszennej chlebowej1,5 łyżeczki
soli1 , 5 łyżeczki sproszkowanego słodu (użyłam ekstraktu słodowego)Zakwas wymieszać z
wodą i słodem. Dodać
mąkę i
sól. Wszystko dokładnie połączyć i wyrobić gładkie ciasto (ciasto jest bardzo luźne i klejące, ale takie ma być). Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, składając ciasto w tym czasie raz, po 1 godzinie. Z gotowego ciasta uformować kulę, odłożyć do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (3- 5 godzin), w koszyku do
chleba. Wyrośnięty bochenek naciąć i włożyć do piekarnika (ja piekę go w głębokiej formie o dolnych wymiarach 24 x 12 cm, ciasto jest bardzo luźne).Bochenek piec z parą w temperaturze 230ºC około 45 minut. Wypieczony, powinien po postukaniu od
spodu wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na
chleb umieścić w maszynie do
chleba wg kolejności: płynne, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania
chleba ('dough'), pozostawić go dodatkowo godzinę dłużej na wyrastanie. Następnie uformować kulę i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)