ßßß Cookit - przepis na Najprostszy chleb pszenny (na zakwasie)

Najprostszy chleb pszenny (na zakwasie)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Najlepszy pszenny chleb jaki upiekłam do tej pory. Miąższ idealny, pachnący, skórka wypieczona i chrupiąca. Znika jeszcze na ciepło :). Przepis pochodzi z Piekarni Tatter . Polecam!
Składniki:
200 g białego zakwasu pszennego
325 g zimnej wody
500 g mąki białej pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
1 , 5 łyżeczki sproszkowanego słodu (użyłam ekstraktu słodowego)
Zakwas wymieszać z wodą i słodem. Dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie połączyć i wyrobić gładkie ciasto (ciasto jest bardzo luźne i klejące, ale takie ma być). Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, składając ciasto w tym czasie raz, po 1 godzinie. Z gotowego ciasta uformować kulę, odłożyć do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (3- 5 godzin), w koszyku do chleba. Wyrośnięty bochenek naciąć i włożyć do piekarnika (ja piekę go w głębokiej formie o dolnych wymiarach 24 x 12 cm, ciasto jest bardzo luźne).
Bochenek piec z parą w temperaturze 230ºC około 45 minut. Wypieczony, powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na chleb umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: płynne, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania chleba ('dough'), pozostawić go dodatkowo godzinę dłużej na wyrastanie. Następnie uformować kulę i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/najprostszy-chleb-pszenny-na-zakwasie