Wykonanie
Oryginalna nazwa to 'monkey butter', ale
masłem bym tego nie nazwała ;-). To rodzaj
bananowo -
ananasowego dżemu z
kokosową nutką. Niezwykły, tropikalny smak. Do naleśników, gofrów, deserów, placuszków, tostów... Ciekawa jestem czy i Wam posmakuje?A na zdjęciach poniżej przepisu -
konfitura z
bananami,
mlekiem kokosowym z puszki (dodanym zamiast
ananasów w syropie),
sokiem cytrynowym. Rarytas!Składniki na około 4 słoiczki 200 ml:1 puszka (600 g)
ananasów w syropie5 średniej wielkości
bananów (nie przejrzałych, bez ciemnych kropek)1/4 szklanki
wiórków kokosowychpół szklanki
cukru*3 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyAnanasy zmiksować (razem z
syropem) na puree,
banany drobno pokroić w plasterki. Wiórki zemleć w maszynce do
kawy do otrzymania konsystencji
mąki (niekoniecznie).W szerokim garnuszku umieścić wszystkie składniki. Wymieszać, postawić na palnik, pogotować na małym ogniu do odparowania
wody i osiągnięcia konsystencji
dżemu.
Banany powinny się rozgotować.Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zamknąć. Przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Można również zapasteryzować.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.* Oryginalnie w przepisie 3 szklanki
cukru, według mnie zupełnie nie potrzebnie, dla mnie i pół szklanki było zbyt dużo! Posłodźcie do smaku :-).Smacznego :-).
Źródło przepisu - Made from Pinterest .