Wykonanie
Skoro już zaczęliśmy z nutellą, a ja miałam 2 słoiczki w zapasie kupione na promocji ;-).
Lody dla wielbicieli tego
czekoladowo -
orzechowego smarowidła. Bardzo intensywnie 'nutellowe' i kremowe. Może nawet aż za bardzo - dlatego proponuję dodać do oryginalnej receptury pół szklanki
mleka. Proste do wykonania nawet bez maszyny i co również dla niektórych ważne - bez
jajek. Przepis zaczerpnęłam ze strony 'Chocolate & zucchini' .Składniki:350 g nutelli (lub podobnego kanapkowego smarowidła)410 g
mleka zagęszczonego nie słodzonego w puszce (1 puszka)*pół szklanki
mlekaWszystkie składniki zmiksować, schłodzić. Umieścić w kontenerze maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również przygotować bez maszyny do
lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce.
Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki
lodu i powstałe
lody mają bardziej kremową konsystencję.Zamrozić.Smacznego :)* w UK - evaporated milk