Wykonanie
Soczyście orzeźwiające
lody o smaku
ananasowym. Ukręcone z łatwo dostępnych składników i przy pomocy maszynki do
lodów, choć można je również przygotować dłuższym i bardziej żmudnym sposobem - wielokrotnego miksowania zamarzającej masy. Pamiętajmy, że domowe
lody są bardziej twarde niż sklepowe, więc należy je wyjąć z zamrażarki przynajmniej 10 minut przed podaniem. W wersji dla dorosłych, do
lodów można dodać
likieru. Polecam :-).Składniki na ponad 1,5 litra
lodów:1 szklanka
mleka1,5 szklanki
śmietany kremówki3
żółtkapół szklanki
cukru1 puszka
ananasów w syropie (ok. 600 g)świeżo wyciśnięty sok z 1
cytrynyPuszkę z
ananasem otworzyć, przelać zawartość do miseczki (
owoce razem z
syropem), dodać
sok z cytryny, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree.
Żółtka i
cukier utrzeć na jasną i puszystą masę, pod koniec ucierania dodając pół szklanki
mleka.Pozostałe
mleko i kremówkę umieścić w garnuszku, lekko podgrzać. Dodać masę
żółtkową, wymieszać i cały czas podgrzewać, do zgęstnienia i prawie do momentu zagotowania. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy). Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać puree z
ananasów, wymieszać. Wystudzić i schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).Mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszankę z lodówki zmiksować, by
lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka
razy zmiksować, by
lody były puszyste i by nie wytworzyły się kryształki
lodu.Smacznego :-).