Wykonanie

Pyszne i szybkie kremówki, bez konieczności dodatkowego pieczenia ciasta!
Ciasteczka te najlepiej przygotowywać przed samym przyjściem gości...
potem dolna warstwa
krakersów bardzo mięknie i ciężko je zdejmować z blachy bez uszkodzenia :-). Ja robię najczęściej wersję light i nie dodaję
masła, ale... wtedy to już nie ma prawa nazywać się kremówką ;-).Składniki:2 opakowania prostokątnych
krakersów3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru60 g
masła1
cukier wanilinowy (16 g)4 duże
jajka4 czubate łyżki
mąki pszennej5 czubatych łyżek
skrobi ziemniaczanejJedną warstwę
krakersów ułożyć na blaszce (około 20
krakersów, jak na zdjęciu).Zagotować 2 szklanki
mleka z
cukrami i
masłem. Pozostała szklankę zmiksować z
jajkami i
mąką, po czym wlać do goracego
mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać budyniu), schłodzić, poczekać aż krem trochę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na
krakersy.Na wierzch wyłożyć drugą warstwę
krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-).

Inspiracja - Kulinarny Blog Wiedźmowy.