ßßß
Te cynamonowe ciasteczka wystarczy wyciąć w dowolnych kształtach, upiec, ostudzić i zanurzyć w czekoladzie! Czy może być prościej? ;-)Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:180 g masła, zimnego90 g cukru pudru230 g mąki pszennejszczypta soli1 płaska łyżka cynamonu40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowejDodatkowo:około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdobyWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.Smacznego :-).
Przepis Lindy Collister z 'Easy baking'.