Wykonanie

Te
cynamonowe ciasteczka wystarczy wyciąć w dowolnych kształtach, upiec, ostudzić i zanurzyć w
czekoladzie! Czy może być prościej? ;-)Składniki na około 30 - 40 sztuk
ciastek:180 g
masła, zimnego90 g
cukru pudru230 g
mąki pszennejszczypta
soli1 płaska łyżka
cynamonu40 g
skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub
mąki ryżowejDodatkowo:około 50 - 100 g
mlecznej czekolady do ozdobyWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie
mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (
ciasteczka praktycznie nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej z 1 łyżką
masła (50 g
czekolady) lub 2 łyżkami (100 g
czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w
czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.Smacznego :-).


Przepis
Lindy Collister z 'Easy baking'.