ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka z porzeczkami i czekoladą

Kruche ciastka z porzeczkami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Kruche, delikatne ciasteczka. Duże, rozpływające się na blaszce, bez dodatku spulchniaczy. Przed pieczeniem w ciasto wciskamy czerwoną porzeczkę - dzięki niej ciastka uzyskują interesującą, kwaśną nutę smakową i pięknie wyglądają!
Składniki na 20 - 25 ciastek:
125 g masła
150 g mąki pszennej
3 łyżki zmielonych migdałów
150 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej czekolady
150 g czerwonej porzeczki
Wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło, mąkę pszenną, zmielone migdały, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Zmiksować, do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej. Pod sam koniec dodać drobinki czekoladowe, wymieszać. Ciasto będzie bardzo klejące - to normalne.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Masę ciasteczkową nabierać łyżką i - pomagając sobie drugą łyżką wykładać na blachę w bardzo dużych odstępach - po upieczeniu ciastka rozlewają się na boki podwajając swoją powierzchnię. Spłaszczyć łyżką i w każde ciastko powciskać czerwoną porzeczkę (ciasto jest bardzo mięciutkie, więc nie ma z tym najmniejszego problemu).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 10 minut lub do momentu zezłocenia brzegów. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie przełożyć na kratkę.
Przechowywać do 3 - 5 dni w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciastka-z-porzeczkami-i-czekolada