Wykonanie
Dobra wiadomość dla tych, którzy mają dość ciepła na zewnątrz i stronią od piekarnika... krajanka jest bez pieczenia ;-). Prosta w wykonaniu, dość słodka, lekko ciągnąca się, choć łatwa do pokrojenia i... przypomina batonik.Składniki:60 g
masła¼ szklanki
miodu (90 g)80 g
brązowego cukru (lub mniej)1/3 szklanki (95 g)
masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)2 łyżki
marmolady (u mnie morelowa)1 szklanka (90 g)
płatków owsianych1,5 szklanki (50 g)
ryżu preparowanegopół szklanki (35 g)
wiórków kokosowychpół szklanki (75 g)
mieszanki suszonych owoców, posiekanych niezbyt drobno¼ szklanki posiekanego kandyzowanego
ananasaW małym garnuszku wymieszać
masło,
miód,
cukier,
masło orzechowe i
marmoladę, lekko podgrzać, do rozpuszczenia się
cukru. Jak
cukier się rozpuści doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Przelać do większego naczynia, wsypać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.Formę kwadratową o
boku 23 cm natłuścić, wcisnąć w nią gotową masę, przyklepać. Włożyć do lodówki, do momentu stężenia. Kroić i podawać.Przechowywać również w lodówce, przykrytą, do 7 dni.Uwaga: przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia
płatków owsianych niezanieczyszczonych glutenem.Smacznego :-).Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly 'Simple slices'.