ßßß Cookit - przepis na Krajanka z masłem orzechowym

Krajanka z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Dobra wiadomość dla tych, którzy mają dość ciepła na zewnątrz i stronią od piekarnika... krajanka jest bez pieczenia ;-). Prosta w wykonaniu, dość słodka, lekko ciągnąca się, choć łatwa do pokrojenia i... przypomina batonik.
Składniki:
60 g masła
¼ szklanki miodu (90 g)
80 g brązowego cukru (lub mniej)
1/3 szklanki (95 g) masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
2 łyżki marmolady (u mnie morelowa)
1 szklanka (90 g) płatków owsianych
1,5 szklanki (50 g) ryżu preparowanego
pół szklanki (35 g) wiórków kokosowych
pół szklanki (75 g) mieszanki suszonych owoców, posiekanych niezbyt drobno
¼ szklanki posiekanego kandyzowanego ananasa
W małym garnuszku wymieszać masło, miód, cukier, masło orzechowe i marmoladę, lekko podgrzać, do rozpuszczenia się cukru. Jak cukier się rozpuści doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Przelać do większego naczynia, wsypać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
Formę kwadratową o boku 23 cm natłuścić, wcisnąć w nią gotową masę, przyklepać. Włożyć do lodówki, do momentu stężenia. Kroić i podawać.
Przechowywać również w lodówce, przykrytą, do 7 dni.
Uwaga: przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia płatków owsianych niezanieczyszczonych glutenem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly 'Simple slices'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-z-maslem-orzechowym