Wykonanie

Najlepsza
konfitura morelowa pod słońcem :-). Początkowo chciałam ją zrobić z dodatkiem
likieru pomarańczowego (wydawało mi się, że będzie to świetne połączenie), ale znajoma powiedziała, że jak
morele to tylko z
amaretto ;-). Więc powstała. Przeważnie nie używam pektyny do szybszego zagęszczenia
konfitury, zawsze gotuję, aż
woda wyparuje na tyle, że osiągnę interesującą mnie konsystencję. Dlatego nie wychodzi jej dużo... Ale tak jest zawsze z dobrami luksusowymi, prawda? Pierwsze zastosowanie o jakim pomyślałam było użycie jej jako nadzienie do zimowych pierniczków i... nie
moge się doczekać!Składniki na 4 dość małe słoiczki:1 kg
morelisok z połowy
cytryny1 szklanka
cukru (lub wedle upodobania)pół szklanki
wody1 łyżka
masła1/3 szklanki
likieru migdałowego np.
amarettoMorele umyć, odpestkować, przekroić na ćwiartki. Umieścić w garnku z grubszym dnem, zalać
wodą i
sokiem z cytryny, zasypać
cukrem, umieścić na palniku i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez kilka godzin, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż
morele zaczną się rozpadać a
woda odparuje na tyle, że
konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Najkorzystniej gotowanie
konfitury rozłożyć na 2 dni.* Na sam koniec dodać
amaretto i wymieszać.Podczas gotowania warto dodać do
konfitury 1 - 1,5 łyżki
masła. Nie wiedziałam o tym wcześniej, ale podobno zapobiega ono powstawaniu piany podczas gotowania. Okazało się to prawdą, świetny patent!Jak sprawdzić, czy konsystencja
konfitury jest odpowiednia? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącej
konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać
konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.* Jeśli chcemy otrzymać większą ilość
konfitury, wystarczy po niedługim gotowaniu dodać pektyny; jest to naturalna substancja, która zagęszcza
dżemy (używamy jej wedle instrukcji na opakowaniu).Smacznego :-).