ßßß
Dobry budyń jest w zasadzie dobry na wszystko, a już na pewno na poprawę nastroju :-). Po przełamaniu pierwszych lodów budyniem z prawdziwą wanilią, myślę, że nic nie stanie na przeszkodzie, by poeksperymentować z innymi smakami... Przy okazji przypomnę, że na blogu możecie również znaleźć przepis na rewelacyjny budyń czekoladowy Nigelli Lawson.Sk ł adniki na 3 porcje (lub 6 ma ł ych):2 szklanki (500 ml) mleka1 łyżka masła3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj)pół laski wanilii2 łyżki skrobi ziemniaczanej2 żółtkaWyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować (ja to robię blenderem) ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym i owocami.Smacznego :-).* Z braku domowego cukru z prawdziwą wanilią można dodać około 8 g cukru wanilinowego z torebki.