Wykonanie

Kiedy zbyt gorąco, by odpalać piekarnik.. sięgajcie po desery i ciasta bez pieczenia. To kolejne z nich. Malinowa panna cotta w formie ciasta, na kruchym
kokosowym spodzie
ciasteczkowym i z warstwą
śmietanki kokosowej.
Śmietankę kokosową ubijamy jak
śmietanę kremówkę, ubija się znakomicie tylko gdy jest porządnie schłodzona.
Kokos i
maliny to smaki, które świetnie się uzupełniają, deser jest nieprzeciętny i smakuje świeżo. Warto się skusić :-)
Składniki na spód:
150 g
ciastek kokosowych (użyłam dokładnie takich)
30 g
wiórków kokosowych60 g
masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, mieszając, do zezłocenia. Dodać
ciastka,
masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę
malinową (panna cotta):
350 g
malin (świeżych lub mrożonych)
sok wyciśnięty z 1
cytryny100 g
cukru525 ml
śmietany kremówki 36%
175 ml
mleka5 i 1/4 łyżeczki
żelatyny w proszku
1/3 szklanki gorącej
wodyW garnuszku umieścić
maliny,
sok z cytryny,
cukier. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zdjąć z palnika. Przestrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Do drugiego garnuszka wlać
śmietanę kremówkę,
mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte
maliny, rozpuszczoną
żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć przelać na schłodzony
kokosowy spód.
Odstawić do lodówki na całą noc, do zgęstnienia.
Ponadto:
5
ciastek kokosowych2 łyżki
wiórków kokosowych250 ml
śmietanki kokosowej 22% (schłodzonej przynajmniej 24 h wcześniej)
2 łyżeczki
cukru pudru200 g świeżych
malinCiastka i wiórki umieścić w malakserze, zmiksować na okruchy. Obsypać boki i wierzch deseru (
ciasteczka raczej nie będą trzymały się
boków deseru).
Śmietankę kokosową ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając
cukier puder. Wyłożyć na wierzch deseru. Obsypać
malinami.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).