ßßß Cookit - przepis na Ciasto śliwkowe z marcepanem

Ciasto śliwkowe z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Absolutny hit, jedno z najsmaczniejszych ciast ze śliwkami jakie jadłam. Na szczęście dla mnie, śliwki jeszcze na mnie czekają w sklepach, więc mogę realizować sierpniowo - wrześniowe opóźnione plany ;-). Ciasto jest słodkie - ale musi być, jest w nim przecież marcepan. Ponadto mięciutkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Pyyycha! Za przepis bardzo dziękuję Mirelli, która podesłała mi kilka niezawodnych przepisów na ciasta ze śliwkami :-).
Składniki:
200 g masy marcepanowej, startej na tarce na dużych oczkach
250 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu z migdałów
szczypta soli
4 jajka
250 g mąki pszennej
75 g skrobi ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek migdałów w płatkach
około 2 kg śliwek, przekrojonych na pół i odpestkowanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajko, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać starty marcepan, ekstrakt lub aromat migdałowy i utrzeć. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się, nie dłużej.
Ciasto wyłożyć na blachę* (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia), na cieście rozłożyć śliwki (rozcięciami ku górze), posypać resztą cukru i płatkami migdałów.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C przez 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć ewentualnie folią aluminiową. Wystudzić, pokroić na kwadraty.
* Piekłam z połowy składników w formie kwadratowej o boku 23 cm.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-sliwkowe-z-marcepanem