Wykonanie
Absolutny hit, jedno z najsmaczniejszych ciast ze
śliwkami jakie
jadłam. Na szczęście dla mnie,
śliwki jeszcze na mnie czekają w sklepach, więc
mogę realizować sierpniowo - wrześniowe opóźnione
plany ;-). Ciasto jest słodkie - ale musi być, jest w nim przecież marcepan. Ponadto mięciutkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Pyyycha! Za przepis bardzo dziękuję Mirelli, która podesłała mi kilka niezawodnych przepisów na ciasta ze
śliwkami :-).Składniki:200 g masy marcepanowej, startej na tarce na dużych oczkach250 g
masła220 g drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)kilka kropel
aromatu migdałowego lub ekstraktu z
migdałówszczypta
soli4
jajka250 g
mąki pszennej75 g
skrobi ziemniaczanej3 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka łyżek
migdałów w płatkachokoło 2 kg
śliwek, przekrojonych na pół i odpestkowanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
sól i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło, 200 g
cukru i
cukier wanilinowy. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajko, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać starty marcepan, ekstrakt lub
aromat migdałowy i utrzeć. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się, nie dłużej.Ciasto wyłożyć na blachę* (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia), na cieście rozłożyć
śliwki (rozcięciami ku górze), posypać resztą
cukru i
płatkami migdałów.Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C przez 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć ewentualnie folią aluminiową. Wystudzić, pokroić na kwadraty.* Piekłam z połowy składników w formie kwadratowej o
boku 23 cm.Smacznego :-).