ßßß Cookit - przepis na Candy apples

Candy apples

nazwa

Wykonanie

Dziś będzie o tym, jak prosto je wykonać, jak bardzo cieszą oczy i jak je 'ugryźć' ;-).
Candy apples - cudownie czerwone, kojarzone z jesiennymi świętami i halloween. Ich historia sięga początków XX wieku w USA. 'Wynalazł' je William W. Kolb, który pracując nad świątecznym przepisem na czerwone cukierki cynamonowe, zanurzył w tym karmelu jabłka i położył na wystawie swojego sklepu... Jabłka w chrupiącej powłoczce z cukru i cynamonu stały się bardzo szybko popularne. Nie zastanawialiście się może jak je jeść? Są twarde, ale bardziej chrupiąco - twarde niż połamię-sobie-zęby - twarde. Ostrożniejsi, mogą je nożem pokroić na cząstki. Et voilà!
Składniki na 4 candy apples:
4 zielone jabłka np. Granny Smith
4 drewniane patyki
250 g cukru
50 ml wody
1 łyżka (20 g) miodu lub golden syrupu
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
odrobina czerwonego barwnika
Jabłka umyć, osuszyć, oderwać ogonki. Wbić w nie patyki.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wysmarować go cienką warstwą oleju.
Do niedużego garnuszka wsypać cukier. Dodać wodę, miód, ekstrakt z wanilii, przyprawy i barwnik. Wszystko wymieszać i zagotować.
Smacznego :-).
Źródło przepisu + filmik :-)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/candy-apples