Wykonanie
Dziś będzie o tym, jak prosto je wykonać, jak bardzo cieszą oczy i jak je 'ugryźć' ;-).Candy apples - cudownie czerwone, kojarzone z jesiennymi świętami i halloween. Ich historia sięga początków XX wieku w USA. 'Wynalazł' je William W. Kolb, który pracując nad świątecznym przepisem na czerwone
cukierki cynamonowe, zanurzył w tym karmelu
jabłka i położył na wystawie swojego sklepu...
Jabłka w chrupiącej powłoczce z
cukru i
cynamonu stały się bardzo szybko popularne. Nie zastanawialiście się może jak je jeść? Są twarde, ale bardziej chrupiąco - twarde niż połamię-sobie-zęby - twarde. Ostrożniejsi, mogą je nożem pokroić na cząstki. Et voilà!Składniki na 4 candy apples:4 zielone
jabłka np. Granny Smith4 drewniane patyki250 g
cukru50 ml
wody1 łyżka (20 g)
miodu lub golden
syrupupół łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki
cynamonuszczypta zmielonych
goździkówodrobina czerwonego barwnika
Jabłka umyć, osuszyć, oderwać ogonki. Wbić w nie patyki.Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wysmarować go cienką warstwą
oleju.Do niedużego garnuszka wsypać
cukier. Dodać
wodę,
miód, ekstrakt z
wanilii,
przyprawy i barwnik. Wszystko wymieszać i zagotować.Smacznego :-).
Źródło przepisu + filmik :-)