Wykonanie
bekel to niemiecka wersja
chleba z gotowanymi tartymi
ziemniakami,
jajkami a w mojej wersji z
ziarnami słonecznika, dyni lub po prostu garścią
musliSKŁADNIKI0,5 kg
mąki pszennej0,5 szklanki
mleka1 opakowanie suchych
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka
soli750 gram gotowanych
ziemniak4
jajkadowolne ziarna lub
musli (garść)suche składniki wymieszać, dodać
drożdże, letnie
mleko i
drożdże można wyrabiać w malakserze na końcu dodać starte na grubej tarce ugotowane
ziemniakiciasto będzie się kleićprzekładamy je do wysmarowanej
masłem formy i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejscepo tym czasie jeszcze raz je wyrabiamy i powtórnie odstawiamy ale na 40 min do wyrośnięciapóźniej pieczemy na najniższej półce w temperaturze 200'Cokoło godzinychlebek ma chrupiącą skórkę i w zależności od tego w jakich proporcjach dodamy
sól i
cukier będzie przypominał ciasto lub
pieczywo