ßßß Cookit - przepis na Chleb dla początkujących

Chleb dla początkujących

Wykonanie

Z przepisu wychodzą 2 bochenki
Składniki suche:
1 kg mąki
1 szklanka otrębów pszennych
3/4 szklanki siemienia lnianego
1 1/2 łyżki soli
Składniki mokre:
5 dag drożdży
1 l ciepłej wody
1 mała łyżeczka cukru
8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
W dwóch naczyniach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/5/chleb-dla-poczatkujacych