Wykonanie
Przepis znalazłam w komentarzach dla ciasta
czekoladowego z Baileys, delikatnie go zmodyfikowałam (więcej
alkoholu dodałam). Mam nadzieję że kate871021 się nie obrazi, po prostu chce
mieć ten przepis pod ręką a nie za każdym razem przegrzebywać komentarze.250 - 500 ml
whisky (lub
wódki)1 puszka karmelu w puszce½ szklanki
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru1 czubata łyżeczka
kawy rozpuszczalnej½ łyżeczki
cukru waniliowego (niekoniecznie)Karmel przełożyć do naczynia i dodać do niego
kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku oraz
cukier. Całość zmiksować, i cały czas mieszając mikserem dodawać powoli
whisky. Następnie dolać ostrożnie
śmietankę i jeszcze krótko zmiksować.Uwaga: długie miksowanie powoduje powstanie dużej ilości bąbelków powietrza, które później trudno wychodzą!Pozostawić na około 4 - 5 dni, do przegryzienia