ßßß
Cookit - przepis na Przepisy użytkowników
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Przepisy użytkowników
Składniki
Maliny
Śmietana
Beza
Śmietana kremówka
Likier malinowy
Grand marnier
Sorbet
Owoce
Wykonanie
Tajemnica najlepszego deseruMrożone
maliny
ze
śmietaną
i
bezem
!Składniki na 4 porcje:200 g
bezy
(kupne lub z przepisu od Dorotki)500 g
malin
(tylko mrozone), niesłodzone500 ml
śmietany kremówki
evtl. 4 cl
likier malinowy
lub
Grand Marnier
Ubić
śmietanę
, aż prawie na sztywno bez
cukru
(
bezy
są już wystarczająco słodkie).Połowe
bezy
pokruszyc w szklanej misce.Następnie rozłożyć połowę mrożonych
malin
i skropić połowom
alkoholu
.Następnie na to połowę
bitej śmietany
.Pozostała połowa składników warstwami:
bezy
,
maliny
,
alkohol
,
śmietana
.Mozna udkorowac
beza
lub
tarta
czekolada
.Teraz całość zostawic w lodówce przez conajmniej dwie godziny.W tym czasie:
Maliny
zaczna sie rozmrozać powoli w lodówce.
Malinowy sok
i
alkohol
nasacza
beze
, a
smietana
zacznie sie lekko zamrazać.Całość przypomina słodki
sorbet
owocowy
i uzaleznia!!!Czas pracy: ok. 10 minutMozna takze zrobić bez
alkoholu
lub z innymi
mrozonymi owocami
lub
bakaliami
, ale najlepiej smakuje ten orginalny przepis.SMACZNEGO!!!
Źródło:
http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/255/tajemnica-najlepszego-deseru-mrozone-maliny-ze-smietana-i-bezem
Przepisy powiązane
Zatrzymać lato
Bezowy deser w bitej śmietanie z owocami.
Maliny
Letni malinowy bałagan
Torcik hiszpański
Składniki powiązane (0)