Wykonanie
Składniki500 ml ok. 6 gałek500 ml
śmietanki kremowej 30%3/4 szklanki drobnego
cukru3 duże
żółtkaOpcjonalnie: ekstrakt z
wanilii (w wersji
lodów waniliowych),
rum,
brandy lub np.
likier kokosowyPrzygotowanieW średnim garnku zagotować
śmietankę z 1/2 szklanki
cukru mieszając od czasu do czasu aż
cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.W większej misce (najlepiej metalowej) ubić
żółtka z 1/4 szklanki drobnego
cukru na gęstą i puszystą masę (zrobić po prostu dobry kogel -
mogel), około 7 - 8 minut ubijania.Stopniowo wlewać gorącą
śmietankę do
żółtek cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić mały ogień i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając. Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni - trzeba uważać aby
jajka się nie ścięły.Odstawić z ognia i dodać ekstrakt z
wanilii lub
rum jeśli ich używamy. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Następnie przełożyć masę do maszyny do produkcji
lodów i ustawić odpowiedni program. Jeśli nie mamy maszyny, musimy trzymać
lody w zamrażarce i co pół godziny je dokładnie zamieszać. Czynność tę należy powtarzać przez około 5 godzin. Później można już zostawić
lody w zamrażarce do całkowitego schłodzenia.