ßßß Cookit - przepis na Domowe lody

Domowe lody

nazwa

Wykonanie

Składniki
500 ml ok. 6 gałek
500 ml śmietanki kremowej 30%
3/4 szklanki drobnego cukru
3 duże żółtka
Opcjonalnie: ekstrakt z wanilii (w wersji lodów waniliowych), rum, brandy lub np. likier kokosowy
Przygotowanie
W średnim garnku zagotować śmietankę z 1/2 szklanki cukru mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.
W większej misce (najlepiej metalowej) ubić żółtka z 1/4 szklanki drobnego cukru na gęstą i puszystą masę (zrobić po prostu dobry kogel - mogel), około 7 - 8 minut ubijania.
Stopniowo wlewać gorącą śmietankę do żółtek cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić mały ogień i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając. Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni - trzeba uważać aby jajka się nie ścięły.
Odstawić z ognia i dodać ekstrakt z wanilii lub rum jeśli ich używamy. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Następnie przełożyć masę do maszyny do produkcji lodów i ustawić odpowiedni program. Jeśli nie mamy maszyny, musimy trzymać lody w zamrażarce i co pół godziny je dokładnie zamieszać. Czynność tę należy powtarzać przez około 5 godzin. Później można już zostawić lody w zamrażarce do całkowitego schłodzenia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/lody/lody/przepis.html