Wykonanie
Aromatyczna masa z
orzechów włoskich z dodatkiem
cukru i niewielkiej ilości słodkiej
śmietany. Jest tak pyszna, że nie mogłam powstrzymać się przed jej podjadaniem podczas przekładania staropolskiego piernika. Masa sprawdzi się również doskonale jako nadzienie do kruchych babeczek, przykryte z wierzchu np.
czekoladowym ganache.Po więcej przepisów podstawowych zapraszam TUTAJSkładniki:250 g łuskanych
orzechów włoskich125 g
cukru pudru125 ml
śmietany 30%1/2 laski
waniliPrzygotowanie:
Orzechy przeglądamy i sprawdzamy czy nie ma w nich resztek łupin. Mielimy przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera.
Śmietanę zagotowujemy z
wanilią.Zmielone
orzechy ucieramy z
cukrem pudrem i dodajemy stopnowo
śmietanę (przedtem wyjmujemy
laskę wanilii), cały czas ucierając - aż do wystudzenia.Gęstą, schłodzoną masą przekładamy pierniki bądź nadziewamy kruche babeczki .

,