ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z szalotek. Z kindziukiem i orzechami włoskimi

Zapiekanka z szalotek. Z kindziukiem i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Pieczone szalotki są delikatne i świetnie komponują się z intensywnym w smaku kindziukiem, a o rzechy włoskie nadają całej potrawie interesującego aromatu. Przygotowałam ją w ciągu dnia, odgrzałam wieczorem i podałam z czerwonym, wytrawnym winem. Takie rozgrzewające i pełne aromatu danie w mroźny wieczór smakuje doskonale!
Zapiekankę możecie wzbogacić pokrojonymi w plastry, ugotowanymi ziemniakami (trzeba będzie zwiększyć ilość zalewy śmietanowo-jajecznej). Wówczas będzie bardziej sycąca, w sam raz na obiad.
Jeżeli smakowała Wam pieczona cebula, z pewnością polubicie tą zapiekankę szalotkową :-) Koniecznie z czerwonym winem! ;-)
Polecamy też więcej przepisów na: Dania zapiekane
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: cebulę,orzechy
przepis na 2 osoby, naczynie na zdjęciu ma wymiary 20x12 cm
Składniki:
8 szalotek
8 plasterków kindziuka
garść łuskanych orzechów włoskich w połówkach
150 ml śmietany 30%
1 małe jajko
sól
pieprz świeżo mielony lub utłuczony
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (program pieczenia z nawiewem).
Szalotki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut - można sprawdzić wykałaczką). Odcedzić, przekroić na pół.
Jajko ubić i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną soli i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć przepołowione szalotki, pomiędzy nie włożyć plasterki kindziuka oraz orzechy. Zalać mieszaniną śmietanowo-jajeczną i posypać z wierzchu świeżo utłuczonym pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
,
Składnik główny:
szalotka,
Składnik główny:
kindziuk,
Składnik główny:
orzechy,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Mięsa,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/zapiekanka-z-szalotek-z-kindziukiem-i-orzechami-wloskimi