Wykonanie
Pieczone
szalotki są delikatne i świetnie komponują się z intensywnym w smaku kindziukiem, a o
rzechy włoskie nadają całej potrawie interesującego aromatu. Przygotowałam ją w ciągu dnia, odgrzałam wieczorem i podałam z czerwonym,
wytrawnym winem. Takie rozgrzewające i pełne aromatu danie w mroźny wieczór smakuje doskonale!Zapiekankę możecie wzbogacić pokrojonymi w plastry, ugotowanymi
ziemniakami (trzeba będzie zwiększyć ilość zalewy
śmietanowo-jajecznej). Wówczas będzie bardziej sycąca, w sam raz na obiad.Jeżeli smakowała Wam pieczona
cebula, z pewnością polubicie tą zapiekankę
szalotkową :-) Koniecznie z
czerwonym winem! ;-)Polecamy też więcej przepisów na: Dania zapiekaneNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
cebulę,
orzechyprzepis na 2 osoby, naczynie na zdjęciu ma wymiary 20x12 cmSkładniki:8
szalotek8 plasterków kindziukagarść łuskanych
orzechów włoskich w połówkach150 ml
śmietany 30%1 małe
jajkosólpieprz świeżo mielony lub utłuczonyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (program pieczenia z nawiewem).
Szalotki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut - można sprawdzić wykałaczką). Odcedzić, przekroić na pół.
Jajko ubić i wymieszać ze
śmietaną, doprawić odrobiną
soli i
pieprzem.W żaroodpornym naczyniu ułożyć przepołowione
szalotki, pomiędzy nie włożyć plasterki kindziuka oraz
orzechy. Zalać mieszaniną
śmietanowo-jajeczną i posypać z wierzchu świeżo utłuczonym
pieprzem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.


,Składnik główny:
szalotka,Składnik główny:kindziuk,Składnik główny:
orzechy,Rodzaj dania:Przekąska,
Mięsa,