Wykonanie
Słodka
tarta ze
śliwkami zapieczonymi w delikatnie
cynamonowym kremie pâtissière. Ciasto, krem i
owoce to kompozycja, która sprawdza się zawsze doskonale.Podczas przygotowania ciasta ważne są trzy podstawowe zasady: kruchy spód musi być podpieczony, ostudzony przed nałożeniem kremu, a
śliwki układamy przecięciem do góry, aby zabezpieczyć krem przed wydostającym się podczas pieczenia
sokiem z
owoców.Ciasto kruche, które użyłam w przepisie wystarczy na dwie podstawy do tart: możecie podzielić proporcje na pół, ja jednak wolę przygotować całą porcję ciasta - wówczas zyskuję równy krążek do wypełnienia foremki, a tym samym idealne brzegi tarty. Odcięty nadmiar ciasta wykorzystuję do babeczek lub zamrażam do kolejnych wypieków.Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, TartyNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche,
śliwki, krem pâtissière,
cynamonTarta ze
śliwkami i kremem pâtissière. Z nutą
cynamonu na foremkę do tart o średnicy 24 cmSkładniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaSkładniki na krem pâtissière:250 ml
mlekapół łyżeczki sproszkowanego
cynamonu3
żółtka50 g
cukru2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
masłaDodatkowo:350-400 g
śliwekcukier puder do posypaniaPrzed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuPrzygotować kruche ciasto według przepisu nr 1.Krem pâtissière:
Mleko zagotować z
cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić
żółtka z
cukrem i
mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące
mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką/rózgą, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok i dodać
masło, wymieszać dokładnie.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nałożyć ostudzony krem pâtissière, a następnie
śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada.
,Składnik główny:
śliwki,Składnik główny:ciasto kruche,Składnik główny:krem pâtissière,Składnik główny:
cynamon,Rodzaj dania:Ciasto,