ßßß Cookit - przepis na Pogácsa

Pogácsa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g mąki
250 g masła
200 g śmietany
2 całe jajka
20 g drożdży /+odrobinę mleka/
300 g sera żółtego / ¾ do ciasta, reszta do posypania/
1 łyżeczka soli
żółtko do smarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, masło posiekać nożem, dodać sól, śmietanę, jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto. Dodać 3/4 startego sera, zagnieść. Rozwałkować, złożyć w kopertę lub książkę /jak ciasto francuskie/. Czynnośćpowtórzyć 3 razy, co pół godziny, za każdym razem odkładając ciasto do lodówki.
Ostateczine wywałkować na grubość 1 – 1,5 cm, wykroić okręgi o średnicy 7 cm, posmarować, posypać serem. Piec w gorącym piekarniku. Do wyrośnięcia i zrumienienia.
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/pogacsa